Op de hoogte blijven?

NIEUWSARCHIEF 2020 - 2023

Extra SpiLunch vervangt Spilgenoten |  10 oktober 2023

Het kernteam en bestuur van Spil in de Wijk maakt even pas op de plaats en schuift het interactieve webinar Spilgenoten door naar oktober 2024. Omdat het thema vitaliteit echter in vrijwel elke Limburgse organisatie een hot item is, lassen we op de datum van het webinar een extra SpiLunch in:

SpiLunch #EXTRA - donderdag 26 oktober '23
Thema: Hoe houd jij de balans?


"Als je minder efficiënt en productief bent, afspraken vergeet of irritaties en ruzies in het gezin hebt, dan kan het zijn dat je werk-privébalans is verstoord. Thuiswerken kan deze balans nog meer verstoren", aldus het Arboportaal. Het bewaken van een gezond evenwicht is iets waar Spillen, gekenmerkt door hun betrokkenheid, constant mee bezig zijn. Wat kun je doen om de balans beter te bewaken? Deze lunch is voor iedereen die moeite heeft met 'nee' zeggen én iedereen die tips en tricks wil delen om het evenwicht tussen werk en privé beter te bewaren. Leer van elkaar!

Foto: HSK groep

Notulen bestuurstafel 2023 |  15 augustus 2023

Groepsfoto na afloop van de bestuurstafel. V.l.n.r.: René Fontijn (LEVANTOgroep), Raymond Clement (MIK & PIW Groep), Han von den Hoff (Burgerkracht Limburg), Monique Heffels (Radar), Wim Hazeu (Woonpunt), Ankie Pihler (Welzijnsgroep Parkstad), Joop van Duren (Zuyd Hogeschool), Lizbeth Steinbach (Gemeente Weert), Loes Vestjens (Gemeente Roerdalen), Anouk Huijs (Gemeente Beesel), Carla Dieteren (Gemeente Nederweert), Harrie Oosterlee (Nester), Anja Pijls (METggz), Roel Wever (Gemeente Heerlen), Frank van Engelen (Woonwenz), Petra Dassen-Housen (Gemeente Kerkrade), Cor Snoeijs (Spil in de Wijk). Nathalie Dehing (Trajekt) en Karin van der Plas (Stichting Naoberzorg NL) ontbreken op de foto. Foto: Kasper Treffers

Gedurende de allereerste bestuurstafel op 22 juni jl. gingen onder leiding van Job Zomerplaag 19 bestuurders uit het sociaal domein met elkaar in gesprek over domeinoverstijgend samenwerken.

Benieuwd naar een samenvatting van deze bijeenkomst? De notulen zijn nu te downloaden! Heb je vragen over het document? Stuur dan een mail naar [email protected]

Het programma is bekend! |  1 juni 2023

Van studenten Sociaal Werk tot enthousiaste senioren die als Spil actief zijn in de wijk: de 36 sessies en 12 Spil-X-Talks tijdens de netwerkconferentie worden verzorgd door Spillen met diverse achtergronden. Benieuwd wat alle deelnemers op donderdag 22 juni voorgeschoteld krijgen? Bekijk het programma via de knop hieronder!


>> Op dit moment zijn alle deelnemersplekken voor de conferentie vergeven. We werken wel met een wachtlijst: schrijf je in via sidw2023.yellenge.nl en ontvang bericht zodra een deelnemer zich afmeldt.

Nog heel even geduld.. |  5 mei 2023

Achter de schermen werkt het kernteam van Spil in de Wijk keihard aan een geweldig programma voor de vijfde netwerkconferentie op 22 juni aanstaande. We kunnen 't bijna met jullie delen! 

Bewonersinitiatieven: hoe dan? |  23 maart 2023

Precies een week geleden schoven negen Spillen aan bij de virtuele lunchtafel van Spil in de Wijk, om samen tips en tops rondom het thema bewonersinitiatieven tot zich te nemen. Spillen van o.a. Envida, Woonpunt, Onze Buurt Limburg, Wonen Limburg, Gemeente Heerlen, Gemeente Sittard-Geleen en Wel.kom deelden ervaringen uit.

Eric Craemers, Wel.kom: “Hartelijk dank voor de leerzame en gezellige SpiLunch! Mooi hoe betrokken eenieder is. We kunnen altijd leren van ervaringen en samen kijken naar verbindingen en nieuwe initiatieven. Voor mij was het de eerste keer, maar zeker niet de laatste keer om aan te sluiten. De bijeenkomst was informatief en leerzaam - fijn dat er kennisdeling plaatsvindt. Tot een volgende keer!"

Er staan nog een aantal SpiLunches in onze agenda. Aanmelden kan nog steeds! 

Extra plek op de netwerkconferentie |  3 maart 2023

Jullie zijn enthousiast: vorige week moesten we de aanmeldingen voor de netwerkconferentie even on hold zetten. We hebben echter een beperkt aantal extra plekken kunnen vrijmaken, waardoor inschrijven voor deelname aan de conferentie weer mogelijk is. 


Wil jij erbij zijn? Wacht dan niet te lang met jouw registratie. 

Hoe organiseren we onderlinge samenwerking? |  23 februari 2023

Politie, woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen, de overheid en niet te vergeten de bewoners: idealiter verbind je ze allemaal op een duurzame manier met elkaar voor een vruchtbare, langdurige samenwerking. Uiteindelijk heeft iedereen hetzelfde doel, maar hoe organiseer je gezamenlijk succes? Hoe borg en evalueer je dat? En hoe kritisch durven we ons te uiten als het verwachte resultaat niet wordt behaald of de verwachte inspanning niet wordt geleverd? Op de donderdag voor Carnaval kwamen zeven Spillen bij elkaar om samen de diepte in te gaan. Wederom een leerzame lunch! 


Karin Hillebrand, Onze Buurt: “De lunches en zeker ook de netwerkconferentie in juni zie ik als een manier om bij vele namen ook het gezicht en stemgeluid te ontdekken, een manier om te leren van elkaar en een manier om voeling te houden met wijken waar ik niet zo vaak kom.”

Er staan nog een aantal SpiLunches in onze agenda. Aanmelden kan nog steeds! 

Kerkrade gaststad netwerkconferentie 2023 |  15 februari 2023

In 2023 viert Spil in de Wijk het lustrum van dé netwerkconferentie voor professionals en vrijwilligers werkzaam in het sociaal domein in Limburg. Eindelijk kunnen we het met jullie delen: na Roermond, Limbricht, Maastricht en Reuver strijkt de conferentie dit jaar neer in Kerkrade. 
 

 Donderdag 22 juni 2023 | 09.00 uur – 17.00 uur
 HuB.Kerkrade | Ruimte voor 300 Spillen
Thema: “Samen in de wijk – domeinoverstijgend samenwerken”
30 inspiratiesessies | 12 Spil-X-Talks | lunch + netwerkborrel

 
De dag wordt geopend in Theater Kerkrade door burgemeester Petra Dassen-Housen en afgesloten door gouverneur Emile Roemer.

Later dit voorjaar presenteert Spil in de Wijk het inhoudelijke programma van de netwerkconferentie. Wil je vanuit jouw organisatie een sessie of Spil-X-Talk verzorgen en collega's uit de provincie inspireren? Neem dan contact op met de werkgroep Inhoud (c.p. François Mostard) via [email protected].  


Deelname aan de netwerkconferentie is, dankzij onze 29 Mogelijkmakers, gratis. Aanmelden is vanaf nu mogelijk. 

Verward gedrag in de wijk: hoe nu verder? |  12 januari 2023

U vraagt, wij draaien: naar aanleiding van het webinar Spilgenoten (oktober 2022) kwam vanuit verschillende Spillen de vraag om meer verdieping. Samen verder praten over dit belangrijke thema wat speelt in élke wijk in de provincie: tijd voor een extra SpiLunch! Etiënne Colson, nieuw kernteamlid in 2023 én een van de Spilgenoten in oktober, nam deel.

Etiënne: "Ondanks het beperkt aantal deelnemers was het een leuke en interessante bijeenkomst. Naast het leren kennen van een aantal nieuwe Spillen zijn ervaringen over en weer uitgewisseld. Dit heeft voor mij direct een bruikbare tip opgeleverd! Kortom, de moeite waard om aan deel te nemen."

Ook de andere deelnemende Spillen kijken terug op een waardevolle lunchpauze.

Leonore Stevens, coördinator Buurtbemiddeling Maastricht: "Een interessante en fijne manier om samen met collega's uit hetzelfde werkveld dieper in te gaan op de uitdagingen die wij tegenkomen. Het was erg leerzaam en tegelijkertijd versterk je de verbinding met je vakgenoten en partners."

Romy Dassen-Müller, Wijkbeheerder Wonen Limburg:  "Zo fijn om met gelijkgestemden te praten over de dagdagelijkse ervaringen die wij met het thema 'Verward gedrag in de wijk' hebben. Mooie initiatieven gehoord en fijn om te weten dat we elkaar kunnen vinden als we elkaar nodig hebben."

Dít was Spil in de Wijk 2022 |  19 december 2022

In één oogopslag zien op welke manier Spil in de Wijk in 2022 impact maakte? Bekijk hieronder onze infosheet, met cijfers over onze events en testimonials van Spillen. 

Buurtbewoners betrokken maken én houden |  16 december 2022

Buurtbewoners betrokken maken én houden: hoe krijg je dat voor elkaar? In ieder geval door buurtbewoners te waarderen en dat ook te laten blijken. “Geef aandacht aan de vrijwilliger en betrokken bewoner, dat kan op allerlei manieren!”, aldus Susan Hurenkamp van Gemeente Heerlen. De overige deelnemers kijken terug op een geslaagde lunch, die afgelopen donderdag plaatsvond: 

𝗦𝘂𝘀𝗮𝗻 𝗗𝗲𝗿𝗸𝘀, Burgerkracht Limburg: “Een hele leuke, laagdrempelige manier om elkaar te ontmoeten, te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Prima toevoeging op mijn werkdag om zo tijdens de lunch ook weer wat op te steken.”

𝗠𝗮𝗿𝗰𝗶𝗮 𝗥𝗲𝗶𝗷𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀 – 𝗣𝗮𝗰𝗸𝗯𝗶𝗲𝗿, Envida: “Dit was de eerste SpiLunch waar ik aan deelnam. Goed om te horen dat community en betrokkenheid hoog in het vaandel staan. Mooi om te luisteren naar en te leren van collega's met dezelfde ambities.”


𝗠𝗼𝗻𝗶𝗾𝘂𝗲 𝗕𝗲𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴, Woonpunt: “Zinvol om met verschillende partijen “uit de wijk” gedachten en ideeën uit te wisselen over de betrokken bewoners in wijken en buurten. Ze zijn zo belangrijk voor de leefbaarheid in een wijk en verdienen alle waardering en steun voor en bij hun initiatieven.”


𝗞𝗮𝗿𝗶𝗻 𝗛𝗶𝗹𝗹𝗲𝗯𝗿𝗮𝗻𝗱, Onze Buurt: “Waardevol om te sparren met anderen in het veld van buurtprojecten, vrijwilligerswerk en opbouw. En fijn om zo mijn netwerk uit te breiden. Dank voor het organiseren!”

In 2023 gaan we door met het organiseren van SpiLunches. Wil jij hierbij zijn? Klik op de knop hieronder om de thema’s te bekijken en je direct aan te melden. 

Extra SpiLunch |  31 oktober 2022

Begin jij 2023 aan onze virtuele lunchtafel?

We wisten het bij voorbaat al: een uitzending Spilgenoten van vijf kwartier was niet lang genoeg voor het belangrijke thema 'verward gedrag in de wijk'. De animo voor meer diepgang is groot. Daarom lassen we een extra SpiLunch in: samen met Spilgenoten Etienne Colson (Gemeente Heerlen) en Jordy Jennen (VIJF) wordt er op donderdag 12 januari 2023 verder ingezoomd op het onderwerp.

Hoe nu verder?
Er is veel behoefte aan domein-overstijgende samenwerking, maar hoe geven we die samenwerking vorm? Wie en wat is nodig voor het vastleggen van concrete afspraken, wie neemt het voortouw en welk resultaat willen wij bereiken in de wijk? Deze en meer vragen komen op tafel. Ben jij erbij?

Extra SpiLunch | Donderdag 12-01-'23
Thema: Verward gedrag in de wijk: hoe nu verder?
Online lunch | 11.00 uur - 13.00 uur

Dít was Spilgenoten 2022 |  28 oktober 2022

 Vorige week donderdag was het éindelijk zover: tien Spillen namen plaats in het klaslokaal om samen in gesprek te gaan rondom het thema 'verward gedrag in de wijk'. Van ervaringsdeskundigen tot waarnemend wijkagent, collega's uit het zorg-, woon- en welzijnsdomein: het onderwerp werd van diverse kanten belicht en bracht de gezamenlijke problematiek in kaart.

Spilgenoten gemist? Kijk de aflevering nu terug op ons YouTube-kanaal.

====

Voor een eerste keer zijn we ontzettend trots op het eindresultaat van het webinar. Na afloop vroegen we kijkers om hun ongezouten mening, waarvoor veel dank! Met de opgedane ervaring en deze feedback op zak gaan we aan de slag om het eerstvolgende webinar nog beter te laten aansluiten op de wensen van Spillen. Wordt vervolgd!

Spilgenoten 2022 is een productie van Buro Spil in de Wijk,
en werd mogelijk gemaakt door:

Host
Ellen Janssen

Sprekers
Marina Rovers (MET ggz)
Marcello van den Anker (Wonen Limburg)
Debora op 't Eijnde (@ease)
Judith van Witsen (Mondriaan)
Jordy Jennen (Vijf)
Mea Wuisman (Mind Ypsilon)
Kizzy Rouwet (Knooppunt Informele Zorg)
Howard Schoonewille (Politie Heerlen)
Wim Hazeu (Woonpunt)
Etienne Colson (Gemeente Heerlen)

Mediafris + Yellenge
Pascal de Boer, Dennis de Boer,
Mark Reinders, Valerie Vugts, Susan te Boekhorst

PPL Heerlen
Marije Broens-Paffen, Mark Claessen en collega's

Kernteam Spil in de Wijk | Werkgroep Spilgenoten 2022
Roeland Cleuren (Wonen Limburg), François Mostard (Gemeente Sittard-Geleen),
Susan Hurenkamp (Gemeente Heerlen), Nicole Koolen (ZOwonen),
Susan Rijk (Burgerkracht Limburg), Simone Mostard (zzp) 

Registeren voor Spilgenoten vanaf nu mogelijk |  16 september 2022

 

Staat donderdag 20 oktober 2022 al omcirkeld in je agenda? Tussen 14.00 uur en 15.15 uur kijk je live mee naar de eerste uitzending van Spilgenoten

Spilgenoten is een interactief webinar waarbij diverse Spillen uit het sociaal domein met elkaar in gesprek gaan om een vraagstuk van verschillende kanten te belichten. In de eerste aflevering proberen de Spillen onder leiding van Ellen Janssen antwoord te geven op de vraag: "welke plek is er in de wijk voor mensen met verward gedrag?"


Benieuwd naar de sprekers of direct registreren? 

Netwerkconferentie in vogelvlucht |  28 juli 2022

Youtube inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Toestemmen & tonen" om de inhoud te zien en de Youtube cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in onze [Privacyverklaring](/privacyverklaring/. Je kunt je altijd weer afmelden via je [cookie-instellingen] /cookie-instellingen/.

Toestemmen & tonen

Precies vier weken geleden kwamen Spillen uit de hele provincie bij elkaar in De Greswaren in Reuver: klik op play en herbeleef de dag in drie minuten!

Video: Twan Vincken

Eindelijk weer bij elkaar! |  1 juli 2022

Twee jaar wachten werd gisteren eindelijk beloond met een inspirerende en gezellige netwerkconferentie met Spillen uit alle hoeken van de provincie, werkzaam bij meer dan 50 verschillende organisaties.

Volgende week volgt een terugblik met alle mooie plaatjes van onze fotografen, maar via de photowall van Yellenge ontvingen we al een hoop actiefoto's gemaakt door de aanwezige Spillen: bedankt voor deze te gekke dag!

Tussenstand: 83% van de plekken gereserveerd |  17 juni 2022

Een geweldig programma met inspirerende sprekers op een fantastische locatie: de netwerkconferentie van Spil in de Wijk komt steeds dichterbij. Het kernteam zet de laatste puntjes op de i en heeft er ongelofelijk veel zin in om alle Spillen samen te brengen in de Greswaren in Reuver. 


Het aantal deelnemers groeit elke dag. Reserveer jij een van de laatste 50 plekken voor hét event om te netwerken en kennis op te doen? Deelname is, met dank aan onze vele Mogelijkmakers, gratis voor professionals en vrijwilligers die werkzaam zijn binnen het sociaal domein. 

"Niets doen is geen optie!" |  21 april 2022

Vandaag werd tijdens de maandelijkse SpiLunch het onderwerp overlast in de wijk vanuit drie visies bellicht: vanuit gemeente, welzijnswerk en corporatie schoven Spillen uit de hele provincie aan. Luuc van Hoof sloot aan vanuit Wonen Limburg

“Leerzaam om eens te sparren met professionals in het wijkwerk om te horen hoe zij problemen aanpakken. Hierdoor weer kennis genomen van nieuwe mogelijkheden van aanpak van overlast in de wijken. Een mooie aanvulling om eigen problematiek te gaan bekijken met een ander inzicht wat ik van collega’s uit het vak te horen heb gekregen.

Ik vond het een erg waardevolle sessie waardoor ik weer enkele nieuwe inzichten gekregen heb hoe zaken ook aangepakt kunnen worden. Zodra ik weer een thema voorbij zie komen waarin ik geïnteresseerd ben zal ik zeker weer aansluiten in een sessie.”

Benieuwd geworden, en net als Luuc ook een keer een digitale SpiLunch bijwonen? In april gaan we in gesprek over veiligheid in de wijk, in september over interne remmende structuren. Voor beide lunches zijn nog enkele plaatsen vrij! 

Tussenstand: 20% van de plekken gereserveerd |  8 maart 2022

Opbouwwerkers, wijkverpleegkundigen, kansmakelaars en bestuurders: ze zitten er allemaal tussen. De eerste 60 Spillen zijn zeker van hun plek tijdens de netwerkconferentie van Spil in de Wijk! Ondertussen stelt de werkgroep Inhoud een mooi programma omtrent het thema 'Leefbare wijken: samenwerken en veiligheid' samen.

Zeker weten dat ook jij in juni collega's uit de provincie ontmoet? Schrijf je dan nu in. Onderaan het inschrijfformulier is er ruimte tot het geven van input: tips zijn meer dan welkom! 


Donderdag 30 juni 2022 | 09.00 uur – 17.30 uur
Netwerkconferentie #SIDW2022
De Greswaren, Reuver | Ruimte voor 300 Spillen uit de hele provincie 

Inschrijving netwerkconferentie gestart |  22 februari 2022

Het is zover: je kunt vanaf vandaag jouw plek reserveren op de netwerkconferentie van Spil in de Wijk 2022!

Na twee jaar noodgedwongen in de wacht te hebben gestaan, wordt dit het jaar waarin we elkaar weer gaan ontmoeten:

Donderdag 30 juni 2022 | 09.00 uur – 17.30 uur
Netwerkconferentie #SIDW2022
De Greswaren, Reuver | Ruimte voor 300 Spillen uit de hele provincie 


Leer van de ervaringen van anderen tijdens een van de vele sessies, lunch samen met collega’s uit een andere hoek van de provincie en sluit een dag vol inspiratie af met een gezellige netwerkborrel.
 
Wil jij hier ook bij zijn? Reserveer hieronder jouw plek!
 
Het kernteam en de werkgroep Inhoud zijn op dit moment druk bezig met het samenstellen van een divers aanbod van sessies en sprekers rondom het thema ‘Leefbare wijken: samenwerken en veiligheid’, waarvoor je je vanaf eind april kunt inschrijven. De input van jou als Spil is hierbij onmisbaar! We zijn heel benieuwd naar jouw mening. Heb je daarnaast een tip voor een initiatief of spreker, of werk je aan een project waar je graag zelf meer over zou vertellen? Laat jouw input achter op het registratieformulier. 

We kunnen niet wachten om elkaar eindelijk weer in real life te ontmoeten. Zien we jou ook in juni?

Mogelijkheden, kruisbestuivingen en ambities |  21 februari 2022

Het is altijd ontzettend leuk om enthousiast te mogen vertellen over Spil in de Wijk. Afgelopen woensdag hadden Francois Mostard en Cor Snoeijs het genoegen om digitaal aan te mogen schuiven bij gedeputeerde Madeleine van Toorenburg, om samen te praten over onze netwerkconferentie, de lunches die we organiseren én het belang van een provinciebrede community voor mensen die werken in wijken. Een vruchtbaar gesprek wat zorgt voor nieuwe energie!

Benieuwd naar een samenwerking met Spil in de Wijk? Download onze leaflet of neem contact op met Roeland Cleuren. We schuiven ook graag bij jou aan!

"Er valt genoeg te lachen!" |  20 januari 2022

Tijdens de eerste lunch van 2022 was het volle bak aan onze lunchtafel. Steeds meer Spillen weten de lunch te vinden! Vrijwilligers waren het onderwerp van gesprek, waarbij veel van elkaar werd opgestoken en ervaringen met vrijwilligers werden uitgewisseld.  

Vera Vondenhoff - Provincie Limburg
“Ik vond de SpiLunch en laagdrempelige manier om meer te weten te komen wat mensen (Spillen) in het werkveld tegenkomen. Er werd open gecommuniceerd, geen fratsen, iedereen kon meedoen en het was leerzaam." 


Susan Rijk - Burgerkracht Limburg
“Altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen, ik heb weer mooie nieuwe contacten opgedaan!”

Wil jij een keertje aanschuiven? Aanmelden voor een van onze volgende SpiLunches kan nog steeds. Geef je op en lunch mee! 

2021

Ambtenaar van het Jaar |  14 december 2021

Vanavond was het zover: Publiek Denken maakte de Ambtenaar van het Jaar 2021 bekend.  Met twaalf sterke finalekandidaten met ieder een goed verhaal was het een spannende strijd: geen eenvoudige taak voor de jury. We zijn dan ook heel trots dat 'onze' Francois op de vijfde plek in de Top 100 van Ambtenaar van het Jaar is geëindigd! Gefeliciteerd François! 

Kunst als verbindende factor  |  28 oktober 2021

Afgelopen week kwam het kernteam van Spil in de Wijk voor de eerst sinds maart 2020 weer fysiek bij elkaar. We spraken af bij de Auroraflat in Heerlen, waar een kleurrijke samenwerking tussen Wonen Limburg, Gemeente Heerlen en Stichting Street Art steeds meer vorm krijgt. Kunstenaars van BoaMistura én bewoners van de flat beschilderen samen de buitenkant van het gebouw, en werken hierdoor samen aan de grootste mural van Europa. Een spannend project waarbij kunst wordt gebruikt om de sfeer en leefbaarheid in de buurt te verbeteren. Kernteamlid Roeland Cleuren werkte de afgelopen maanden flink mee aan de totstandkoming van het nieuwe jasje van Aurora, en leidde ons trots rond.

Het was ontzettend leuk om elkaar weer 'live' te zien! We hebben bijgepraat, taken verdeeld en nieuwe afspraken gemaakt. Samen onderweg naar de netwerk conferentie op 30 juni 2022! Een tipje van de sluier: in overleg met het bestuur hebben we voor de conferentie van volgend jaar een nieuw thema gekozen. Wat dat thema is? Dat verklappen we nog niet.. Wordt vervolgd! 

#SIDW2022

Kernteamlid in de running voor 'Ambtenaar van het Jaar 2021' |  25 oktober 2021

Wie wordt er Ambtenaar van het Jaar 2021? Afgelopen week werd de top 12 van deze verkiezing, georganiseerd door Publiek Denken, bekendgemaakt. En jawel hoor: kernteamlid François Mostard, ook wel de 'founding father' van Spil in de Wijk genoemd, zit erbij!  Gefeliciteerd François, en succes in Den Haag! #PDTop100

"Met frisse moed weerstand tegemoet" |  22 oktober 2021

Elke maand zit kernteamlid én host Susan Hurenkamp er klaar voor: de SpiLunch met telkens een wisselend thema. 

"Het onderwerp van de lunch was deze keer ‘weerstand vanuit de buurt’ en dan vooral: hoe ga je daarmee om? Tijdens de interessante uitwisseling van ervaringen werden weer een hoop hits en tips uitgedeeld. Ook werd er kort gesproken over hoe om te gaan met weerstand vanuit de organisatie. Een interessant onderwerp waar we in de toekomst zeker een hele SpiLunch aan zullen besteden. Hierover later meer! De SpiLunch is en blijft een uitstekende manier om connectie te maken met collega’s in hetzelfde werkveld. Juist door de bijeenkomst digitaal te laten plaatsvinden kost het weinig tijd en levert het veel positieve energie op!" - aldus Susan. 

Paul Arns - dorpscontactpersoon bij de Gemeente Roerdalen
"Ik vond het een boeiend gesprek. Elkaar zien en inspireren, zonder formele agenda, gaf energie. Waar we ook vandaan komen, de voorbeelden die we bespreken herkennen we allemaal. Ik voel me gesteund en kan met frisse moed, ook weer weerstand tegemoet."

Wil jij een keertje aanschuiven? Aanmelden voor een van onze volgende SpiLunches kan nog steeds. Geef je op en lunch mee! 

Uur van de Buurt | 16 september 2021

De SpiLunch van vanmorgen werd geplaagd door ad hoc werkzaamheden in de buurt. Enkele Spillen werden tijdens de lunch weggeroepen, zoals we dat al allemaal wel kennen. Hierdoor bleven we uiteindelijk met zijn drieën over, desalniettemin was het een erg geslaagde ochtend! Het thema vrijwilligers is slechts kort ter sprake gekomen: we bespraken vooral het project Uur van de Buurt. Een prachtig initiatief van SCHUNCK voor én door de buurt. Zeer inspirerend!

Dit smaakt weer naar meer: aanmelden voor een van onze volgende SpiLunches kan nog steeds. We hebben een aantal nieuwe data aan de agenda toegevoegd, waarbij we het gewoon nog een keer proberen: op donderdag 20 januari 2022 is het thema wederom werken met vrijwilligers. Geef je op en lunch mee! 


Alexandra Menick – Programmamaker bij SCHUNCK*, Heerlen
“Het was voor mij de eerste keer dat ik een SpiLunch heb bijgewoond. Het was een interessante en vruchtbare bijeenkomst, waaruit ik weer veel inspiratie heb kunnen halen voor mijn eigen werkzaamheden in de wijk. Ook zijn er samenwerkingsafspraken ontstaan: heel fijn en dank. Volgende keer ben ik er zeker weer bij!"

Kijktip - roadtrip door Limburg | 28 juni 2021

Youtube inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Toestemmen & tonen" om de inhoud te zien en de Youtube cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in onze [Privacyverklaring](/privacyverklaring/. Je kunt je altijd weer afmelden via je [cookie-instellingen] /cookie-instellingen/.

Toestemmen & tonen

Willem Stam, voorzitter van het LPB Platform voor wijkgericht werken, trekt dit jaar het land in om herinneringen op te halen en nieuwe buurtinitiatieven te bekijken. Eind mei bezocht hij Limburg, waar hij een kijkje nam in Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen. Benieuwd hoe dit bezoek verliep? Bekijk de roadtrip door onze provincie, waar ook onze kernteamleden Susan Hurenkamp en François Mostard aan het woord komen. Trots op al het moois wat er in Limburg gaande is! 

Met:
Luc Winants - Gemeente Venray
Hans Thuis - Kasteel Hoensbroek
Patrick Essers - bewonersinitiatief Ridder Hoen Park
Adriane Keulen - Gemeente Heerlen
Vincent Offermans - Frisse Wind Heerlen
Stefan Smeets - De Tuinman van Sittard-Geleen
Oscar Lensen - Vrienden Schwienswei en Kollenberg

Zwerfafval: hoe pakken jullie dat aan? | 24 juni 2021

Vanmorgen, rond de klok van 11, schoven Spillen uit Heerlen, Geleen, Hoensbroek, Weert en Sittard aan voor de SpiLunch rondom het thema zwerfafval. 


Er werd niet alleen gesproken over het aanpakken van het probleem, maar ook over preventieve oplossingen. Hoe motiveer je bijvoorbeeld jongeren om afval op te ruimen in plaats van op de grond te gooien? Op welke manier kan een gemeente bijdragen, en hoe versterk je de samenwerking met anderen? Met een frisse blik op elkaars problematiek kwamen we tot een paar mooie ideeën en conclusies. 
 

Lieke Weling – Medewerker leefbaarheid, Wonen Limburg
“Wat mij is bijgebleven is dat het succes bij het opzetten van leefbaarheidsprojecten zit in het opbouwen van een vertrouwensband met mensen en het zichtbaar zijn in de wijk. Niet alles willen inkaderen aan de voorkant, maar maatwerk toepassen en indien nodig, sommige zaken vastleggen. Daarnaast erg leuke inzichten gekregen om mensen bewust te maken van hun gedrag. Zoals de ludiek actie met de hondenpoepvlaggetjes. Met humor benader je mensen op een positieve manier, maar je wijst ze op negatief gedrag."
 
Maarten Verkerk –  Lid groep Zwerfafval Schuureik, Hoensbroek
“Leuk om van de ervaringen van anderen te leren!” 


Voor het najaar van 2021 staan er meer SpiLunches op de planning, telkens met een ander thema. Aanmelden kan nog steeds! 

"Voor samen moet je elkaar wel kennen!" | 5 maart 2021

Op vrijdag 26 februari vond de try-out van de online SIDW-meeting SpiLunch plaats. Doel van deze meeting was om met collega’s die in hetzelfde werkveld zitten, maar in een andere gemeente of regio werkzaam zijn, bij te kletsen en ervaringen uit te wisselen over werken in de buurt. Want we merken het aan alle kanten: de behoefte aan persoonlijk contact is groot!

In een kleine setting van acht Spillen die als onder andere dorpscontactpersoon, geluksambassadeur, kansmakelaar, procescoördinator Zelfsturing, wijkcoördinator, dorpscoördinator en buurtregisseur werkzaam zijn werd onder het genot van een kop koffie overlegd. Met als centrale vraag "Verbinding houden met je buurt tijdens een lockdown; hoe doe jij dat?" werden mooie ideeën uitgewisseld en kwamen herkenbare, gezamenlijke knelpunten al gauw op tafel. Hoe doen anderen het? Digitaal overleggen met buurtbewoners of toch op locatie? En hoe houd je verbinding met bewoners als je niet of weinig in je buurt bent? Hoe ga je om met de op dit moment geldende regels? Wat zijn creatieve mogelijkheden en oplossingen?

Anderhalf uur later en een hoop ideeën rijker gaven de deelnemers van de try-out aan graag nog een keer terug te keren in een volgende online lunchpauze: 

Remko van Hummel – Gemeente Heerlen
“Via Spil in de Wijk met collega’s bij andere gemeenten gesproken over hoe je in deze tijden van corona in contact blijft met de buurt. Dat is natuurlijk een uitdaging op zich. En hoewel ieder daar op zijn eigen manier een weg in zoekt, lopen we ook bijna allemaal tegen hetzelfde aan. Dat is wel duidelijk geworden. Goed om dat van elkaar te vernemen. En ook goed om samen na te denken over hoe we elkaar daarbij kunnen helpen.”

Pieter van der Waa – Gemeente Maastricht
“Zou zeggen: voor samen moet je elkaar wel kennen! Ik sluit een volgende keer graag weer aan!”
 
Paul Arns – Gemeente Roerdalen
“Ik waardeer de afgelopen bijeenkomst. Binnen je organisatie staat men niet altijd stil bij het belang van persoonlijk contact. Het was fijn om mensen uit hetzelfde werkveld te ontmoeten en je dilemma’s te delen. Het verruimde mijn blik en heb er bruikbare tips aan overgehouden.”

Moon Hendrix - Gemeente Beekdaelen
"Leerzaam om te horen hoe anderen het aanpakken en hoe je verbinding kunt zoeken bij collega’s. Mooi om te ervaren hoe ieder dorp/elke stad zijn eigen invulling kan geven aan een contactpersoon. Interessant om te leren welke kanalen er zijn om info/kennis te vergaren en te delen."


Dit smaakt naar meer!
Het kernteam is nu druk in de weer met het plannen van nieuwe data, met voor elke meeting een specifiek thema. Wil jij aan een SpiLunch deelnemen, en lunchen met collega’s uit de provincie? Laat het ons weten via [email protected] o.v.v. ‘De SpiLunch’. Vermeld in je mail je naam, voor welke organisatie je werkzaam bent en in welk thema/vraagstuk je eventueel interesse hebt. Per meeting is er plek voor maximaal 12 deelnemers. 


Hallo 2021! | 16 februari 2021

Met de oliebollen en bubbels amper achter de kiezen, zitten we voor je het weet al in februari.. Valentijnsdag voorbij, Carnaval voorbij, schaatsen op natuurijs voorbij.. de tijd vliegt! 

Jullie hebben al een tijdje niets gehoord van ons, het kernteam van Spil in de Wijk. Niet dat we stil hebben gezeten, helemaal niet, alleen hebben Covid-19 en alle bijbehorende maatregelen zo’n beetje álles op zijn kop gezet. Van te gekke plannen naar te gekke plannen in de koelkast. Maar: we laten ons niet kennen. Zoals jullie waarschijnlijk ook doen, gaan we gewoon nieuwe uitdagingen aan!

We zijn bezig met de oprichting van een stichting, tikken driftig aan een eerste nieuwsbrief, zitten vol in de voorbereiding voor een webinar in het voorjaar, en hebben nog een aantal andere leuke dingen voor jullie in petto.. Hierover later meer! En, niet te vergeten, als alles een beetje meezit ook een conferentie in het najaar! 

Nu zijn we vooral ontzettend benieuwd: hoe gaat het met jullie? Laat het ons weten op Facebook, we horen het graag!


Foto: #SIDW netwerk conferentie 2019 te Maastricht - wat hebben we dit afgelopen jaar gemist!

2020

WEBINAR AFGELAST | 9 oktober 2020

Zonder het te weten hadden we voor 2020 geen relevanter jaarthema voor Spil in de Wijk kunnen bedenken: Veiligheid doen we samen, toch? In overleg met de gemeente Beesel en Veiligheidsregio Limburg-Noord is gisteren besloten dat, in verband met de aangescherpte veiligheidsmaatregelen, ons webinar niet vanuit de Greswaren kan plaatsvinden. Omdat we het belangrijk vinden om jullie een kwalitatief event te bieden, hebben we daarmee ook besloten het webinar van 15 oktober af te lassen. Ontzettend jammer, maar op dit moment niets aan te doen. 

 

Van uitstel komt geen afstel: in 2021 gaan we er weer voor! Hou onze website in de gaten voor de laatste ontwikkelingen. Stay safe en blijf gezond, tot snel!

DONDERDAG 15 OKTOBER 2020 - WEBINAR "SPILGENOTEN" | 18 september 2020

Omdat het vanwege coronamaatregelen niet mogelijk is om grote evenementen te organiseren, komt Spil in de Wijk met een online initiatief: op donderdag 15 oktober hosten wij, in samenwerking met Yellenge, de eerste editie van het webinar Spilgenoten. Ben jij erbij?


In de eerste aflevering van Spilgenoten staat het thema 'Veiligheid in de wijk' centraal. Vier wijkinitiatieven van burgers met betrekking tot het thema gaan online met jou en elkaar in gesprek over hun activiteiten. Je neemt deel aan een ontmoeting tussen Omzien naar Elkaar uit Horst aan de Maas, de Belcirkel uit Nederweert, Bewonerskrachten uit Maastricht en de Wijkteams uit Brunssum. Het wordt een dynamische en inspirerende bijeenkomst in een verrassend format. 

PROGRAMMA
14.00 uur
Opening door Jetze Jansma

14.05 uur
Omzien naar Elkaar, Horst aan de Maas - bijdrage van Karin van der Plas
De Belcirkel, Nederweert - bijdrage van Thea Sieben
Bewonerskracht, Maastricht - bijdrage van Joop Praster
Wijkteams, Brunssum - bijdrage van Luca Azzaroti

15.10 uur
Dialoog

15.35 uur
Afsluiting 


De bijeenkomst wordt live gestreamd vanuit de Greswaren in Reuver. Na je aanmelding ontvang je een beschrijving hoe je kunt deelnemen aan de bijeenkomst. Meld je nu aan!

SPIL IN DE WIJK UPDATE - '#SIDW2020: hoe staat het ervoor?'  | 25 juni 2020

Youtube inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Toestemmen & tonen" om de inhoud te zien en de Youtube cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in onze [Privacyverklaring](/privacyverklaring/. Je kunt je altijd weer afmelden via je [cookie-instellingen] /cookie-instellingen/.

Toestemmen & tonen

Het was online wat stil rondom Spil in de Wijk, maar achter de schermen hebben we allesbehalve stilgezeten.. 

▶ Benieuwd welke beslissing het kernteam van Spil in de Wijk nam omtrent de netwerk conferentie, die gepland stond op 15 oktober aanstaande? 
▶ Benieuwd naar wat Spillen Robert en Peter in Blerick aan drugscriminaliteit doen, en hoe Spil Jolanda uit Venray zich inzet om van haar buurt een veiligere buurt te maken? 
▶ En benieuwd naar de prachtige locatie waar we elkaar hopelijk snel gaan ontmoeten? 

Je ziet er alles over in onze update, gepresenteerd door onze eigen Jetze Jansma (gemeente Maastricht). 

Aanmelden als deelnemer aan Spil in de Wijk kan nog steeds. Denk jij daarnaast iets te kunnen bijdragen aan onze netwerk conferentie met als thema veiligheid? Laat het ons weten! 

Video: The Storytelling Kid  

KERNTEAM IN ACTIE | 13 maart 2020

Afgelopen week is het kernteam bij elkaar geweest in verband met de voorbereidingen voor de conferentie op 25 juni. Het was een reguliere bijeenkomst, dus geen aanpassingen in verband met het coronavirus, alhoewel dat logischerwijze wel ter sprake is gekomen. De voorbereidingen lopen prima, we zitten lekker op schema, en weldra zullen we ook de inschrijving gaan openstellen om je aan te melden voor de netwerk conferentie Spil in de Wijk 2020, met het thema "Veiligheid doen we samen, toch?" Op de foto, van rechtsboven met de klok mee, Jetze, Regien, Roeland, Susan, Nicole, Linda en Simone. François heeft de foto gemaakt.

MOGEN WE JE IETS VRAGEN? | 10 januari 2020

Dit jaar is het thema van onze jaarlijkse netwerk conferentie "Veiligheid doen we samen, toch?". Ken jij een project in jouw wijk waarin professionals, bewoners al of niet gezamenlijk, aan de slag zijn om de veiligheid (in alle breedte: van verkeersveiligheid tot veiligheid achter de voordeur), die als voorbeeld kunnen dienen voor andere wijken en buurten? Laat het ons weten via [email protected]. Bedankt!

Foto: Mike van Schoonderwalt