Spil in de Wijk: verbonden in eenheid

Sinds 2017 is Spil in de Wijk hét Limburgse netwerk voor beroepskrachten en vrijwilligers (Spillen) die werkzaam zijn binnen het sociaal domein. Het netwerk biedt Spillen de mogelijkheid om collega’s uit de provincie beter te leren kennen en de ruimte om kennis en ervaring met elkaar te delen.  Overheid ontmoet zorg, woningcorporaties treffen welzijnsorganisaties en het veiligheidsdomein legt verbinding met het onderwijs. Hierdoor ontstaan niet alleen bijzondere samenwerkingen en kruisbestuiving, maar wordt met het delen van kennis en ervaring ook veel geld en tijd bespaard in het uitvoeren van gezamenlijke doelen.

De organisatie van de evenementen van Spil in de Wijk ligt in handen van het kernteam: een jaarlijks wisselende samenstelling van beroepskrachten uit het maatschappelijk middenveld, werkzaam bij verschillende organisaties door de hele provincie. Vanuit hun werkgever krijgen zij tijd om zich in te zetten voor Spil in de Wijk: een fantastische manier van domeinoverstijgend samenwerken met een bijzonder gemeenschappelijk doel.

Spil in de Wijk wordt sinds 2017 (financieel) ondersteund door een jaarlijks groeiend aantal Mogelijkmakers, gemeenten en andere maatschappelijke partijen. Dankzij hun steun zijn alle evenementen van Spil in de Wijk gratis toegankelijk voor vrijwilligers en beroepskrachten die actief zijn in het sociaal domein. 


Spil in de Wijk (afgekort SIDW) heeft als doel het vormen van een sterk, actief en open netwerk van Spillen binnen Limburg

Wat doet Spil in de Wijk?

Events

Door middel van de jaarlijkse Netwerkconferentie in juni, maandelijkse online themalunches, een webinar in oktober, diverse excursies gedurende het jaar en wekelijkse updates via een nieuwsbrief en social media staan Spillen vanuit zo’n 200 verschillende Limburgse organisaties met elkaar in verbinding. Zelf een event voor Spillen organiseren? Neem contact met ons op! 

Media

Extra verdieping verzorgen we door middel van ons eigen magazine, een nieuwsbrief en de SpilCasts. Hier komen Spillen en Mogelijkmakers aan het woord en gaan met elkaar het gesprek aan. 

Voor wie is Spil in de Wijk?

Spillen zijn de professionele of vrijwillige sleutelfiguren in de Limburgse wijken en dorpen. Denk hierbij aan onder anderen wijkcoördinatoren, opbouwwerkers, gebiedsregisseurs, stadsdeelmanagers, wijkagenten, jongerenwerkers en kansmakelaars. Maar ook bewoners die vrijwillig en vanuit intrinsieke motivatie verbindingen maken binnen hun buurt, de zogenaamde kartrekkers, mogen zichzelf een Spil in de Wijk noemen, en zijn dan ook van harte welkom op onze events. 


Spillen..

  • staan midden in de wijk;
  • weten wat er speelt;
  • voelen zich in de volle breedte verantwoordelijk voor het wel en wee van de mensen;
  • leggen contacten in de wijk en binnen de professionele organisaties;
  • brengen verschillende mensen bij elkaar en helpen hen met hun ideeën op weg;
  • benoemen problemen en spreken mensen rechtstreeks aan om in actie te komen;
  • ondersteunen wijk of dorp met ervaring en kennis;
  • maken het verschil.   


Herken jij jezelf in bovenstaande punten? Dan is Spil in de Wijk bedoeld voor jou!

Daarnaast zien we ook een toename van deelnemers die vanuit hun zijdelingse werkzaamheden een verbinding hebben met wijk- en buurtgericht werken en participatie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld beleidsmedewerkers of teammanagers. Zij komen graag naar de events van Spil in de Wijk om te zien hoe divers gelijkwaardige werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Ook zij zijn van harte welkom!

Het ontstaan van 
Spil in de Wijk

Het is 2016. Aan het einde van een landelijke netwerkconferentie voor wijkambtenaren komen ze elkaar weer tegen aan de bar: de Limburgse collega’s. Er wordt hardop nagedacht: “Waarom gaan we op excursie naar Tilburg, Amsterdam, Londen of New York, terwijl er in Limburg zo veel mooie initiatieven en projecten worden uitgevoerd? Waarom bekijken wij elkaar niet van dichtbij?”

Een groep verkenners gaat op onderzoek uit, waarbij een bijeenkomst in het kader van de sociale agenda hét moment is om het idee van een provinciale netwerkconferentie onder de aandacht van de Provincie te brengen.

Met steun van toenmalig gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen en een aantal enthousiaste medewerkers binnen de Provincie Limburg ontstaat het netwerk Spil in de Wijk. Met steun van vele Mogelijkmakers krijgt SIDW de kans om door te groeien en in de breedte uit te breiden. Fast forward naar 2025 is SIDW uitgegroeid tot het grootste provinciale netwerk binnen het sociaal domein in Nederland. Samen kom je écht verder! 

"Een aldoor groeiend netwerk van en voor Limburgse Spillen in de wijk: dat is het doel!"